Avui: 09:30-13:15 h , 16:30-20:30 h 972.36.22.06 686398091
Temps de lectura 1 min.

Segur que la paraula celiaquia et resulta familiar i, fins i tot, pot que coneguis a algú que pateixi la malaltia celíaca ... però, saps realment què és?

Es tracta d'una reacció del sistema immune davant del consum de gluten, un conjunt de proteïnes contingudes en determinats aliments, principalment en la farina dels cereals. Tot i ser una malaltia de la qual cada vegada més sovint sentim a parlar, s'estima que prop del 85% dels celíacs no estan diagnosticats. Això suposa estar exposat al consum de gluten i a les conseqüències derivades i, per tant, una reducció de la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

Avui descobrim una mica més sobre aquesta malaltia crònica, recordant que si tens sospites que pots patir-la, no ho dubtis i consulta amb un professional de la salut.

SÍMPTOMES DE LA CELIAQUIA

La celiaquia suposa un dany en el revestiment de l'intestí prim, provocat per una reacció a la ingesta de gluten, i pot implicar que no s'absorbeixin bé alguns nutrients.

La seva causa exacta es desconeix i pot manifestar-se en qualsevol moment de la vida. Generalment, les persones amb familiars que pateixen celiaquia tenen major risc de patir-la, sent aquesta més freqüent en dones. La diabetis tipus 1, la tiroide, o la colitis microscòpica poden ser factors de risc.

Els símptomes més freqüents solen ser:

  • En nens: diarrea, vòmits, dolor abdominal, irritabilitat, apatia, introversió, tristesa ...
  • En adolescents: dolor abdominal, cefalea, dolor d'articulacions, retard de la primera menstruació, irregularitats menstruals, restrenyiment i hàbit intestinal irregular.
  • En adults: indigestió, diarrea crònica, dolor abdominal, síndrome de l'intestí irritable, dolors ossis i articulars, infertilitat, avortaments recurrents, parestèsies.

DIETA SENSE GLUTEN

L'únic tractament eficaç per a la celiaquia és la dieta sense gluten, estricta i de per vida, amb la qual els símptomes desapareixen en pocs mesos i el intestí es va recuperant.

Et deixem una petita guia a tenir present en cas de patir celiaquia o sospitar-ho.

Si aquest fos el cas, alguns aliments a eliminar serien: ::

Aliments amb gluten

Tingues en compte i procura evitar també:

Aliments que poden contenir gluten

Si creus que pots patir celiaquia i no comptes amb un diagnòstic encara, tingues en compte aquestes recomanacions en la teva dieta i consulta amb la teva farmàcia més propera com a primer pas.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Preu